Bel 0182 - 33 80 11
Een trap kopen doet men meestal vanuit praktische noodzaak, wanneer er nog geen trap is. Daarnaast kan een trap natuurlijk versleten of kapot zijn, of niet meer voldoen aan de esthetische wensen. De huidige trap moet dan worden vervangen of mogelijk worden gerenoveerd.
Het is hoe dan ook het raadzaam om te beginnen met een lijst te maken van uw eisen en wensen. Ga voor uzelf de volgende aandachtsgebieden na, en noteer wat u belangrijk vindt.
Dit zal u later in het proces zeer goed van pas komen, wanneer u wordt overladen met keuzes en mogelijkheden.
Belangrijke onderwerpen / beslispunten bij het kopen van een trap zijn:
Wanneer u niet direct antwoorden hebt op alle vragen, noteer dan alvast de aandachtspunten, zodat u na het inwinnen van advies, deze punten kunt aanvullen.
Het ontwerp van een trap is grotendeels medebepalend voor de uitstraling van uw huis. Een trap is tenslotte een nogal groot element. Iets om even bij stil te staan, omdat een trap meestal ook jarenlang in een woning blijft. Voor het design van de trap kunt u aansluiten bij de uitstraling en/of het bouwjaar van een woning, of gaan voor uw eigen stijl.
Wanneer u gaat voor uw eigen stijl, is het goed om te weten of uw keuzes niet de verkoopbaarheid van uw woning verminderen. Natuurlijk moet u zonder belemmering gaan voor uw eigen keuzes en smaak, maar maak altijd een bewuste afweging zodat u niet voor verassingen komt te staan bij een eventuele verkoop van uw huis.
Wanneer het basisontwerp en het model van de trap prima voldoen, maar de uitstraling voldoet niet meer, dan is renovatie een optie. Het principe van traprenovatie is gewoonlijk dat de treden worden omkleed met een nieuw materiaal. De treden worden hierdoor ‘dikker’. Dit kan de loop van de trap veranderen, maar dat hoeft niet persé. Het is belangrijk om u hierover te laten informeren. Het hangt ook af van welke trap het betreft. Een voordeel van traprenovatie is dat u veel keuze heeft in de uitstraling van de trap.
Een ander voordeel van traprenovatie is dat er niet gesloopt hoeft te worden en dat vloeren, wanden of plafonds niet te hoeven worden bij- of afgewerkt of te worden gestuct. Dit kan schelen in de kosten. Een traprenovatie is veelal voordeliger dan project met een nieuwe trap.
Foto: De treden worden dikker
Onze voorkeur gaat echter absoluut uit naar een nieuwe trap. Een trap renoveren heeft namelijk het nadeel dat deze niet dezelfde sterkte, levensduur en/of duurzaamheid heeft als een nieuwe trap. Vaak wordt een laminaat gebruikt. Veel mensen zullen bovendien direct het verschil zien tussen echt hout en laminaat. Een goed gemaakte trap nieuwe trap is tot de tiende millimeter nauwkeurig. Dit is mede mogelijk door – soms computergestuurde - precisiemachines die bij de vervaardiging in een fabriek worden gebruikt. Bij een traprenovatie worden de delen meestal op locatie op maat gemaakt, waardoor deze precisie niet gehaald kan worden. Hierdoor ziet een nieuwe trap er ‘strakker’ uit.
Foto: Een nieuwe trap is strakker en heeft rankere treden
Een andere smaakkwestie is dat door het omkleden van treden, de treden dikker worden. Niet iedereen vindt dit mooi. Het stijlvolle en elegante van een nieuwe trap zijn vaak redenen om af te zien van traprenovatie.
Kiest u voor een nieuwe trap, dan is het type trap dat u kiest, afhankelijk van uw smaak en voorkeuren. Voor wat betreft houten trappen zijn er de volgende type trappen. Deze type trappen zijn meestal in alle vormen/ modellen verkrijgbaar.
Een dichte trap heeft wel stootborden. Een voordeel van een dichte trap is dat er ook een trapkast onder gemaakt kan worden. Een dichte trap heeft vaak ook wat meer uitstraling.
Een keepboomtrap is een elegante trap. Het verschil met een gewone trap zit hem in de ‘bomen’ van de trap. Dit zijn de ‘planken’ aan de zijkant waar de treden aan vast zitten. Bij een normale trap gaan de treden in de bomen. De bomen blijven dan zichtbaar. Bij een keepboomtrap worden de treden op de bomen gemaakt. Hiervoor worden de treden in de bomen uitgespaard. Het resultaat is dat je bomen van de trap niet ziet. Hierdoor lijkt de trap haast te zweven.
Een z-trap is een keepboomtrap waarbij de treden en stootborden een z-vorm maken. Er is geen oversteek van de trede, ofwel een ‘wel’, deze loopt visueel door in het stootbord. Het voordeel van de z-vorm is dat je daardoor een diepere ‘stap’ kunt maken. De loop van z-trappen is daarom heel comfortabel.
Een bloktrap heeft evenals de z-trap geen ‘wel’. Trede en stootbord lopen in elkaar over in een strakke hoek van 90 graden. Door het rechte stootbord heeft de trap een hele strakke uitstraling, maar een minder comfortabele loop dan de z-trap.
Een zoldertrap is wellicht niet een ‘echt’ model trap, maar wordt toch vaak apart benoemd. Een zoldertrap vervangt vaak een vlizotrap. Hierdoor moet er meestal een trapgat gemaakt worden. Omdat de zoldertrap meestal niet erg in het oog springt, kiest men dikwijls voor het voordeliger vurenhout, en een open trap als type.
In het begin gaven we al aan dat het belangrijk is om helder te hebben wat uw wensen en eisen zijn. Er is namelijk veel keuze op het gebied van de vorm, of het model van de trap. De vorm van de trap is niet uitsluitend een smaakkwestie, de vorm van de trap wordt grotendeels bepaald door de ruimte waarin de trap zich bevindt. Een comfortabele en veilige loop is meestal het uitgangspunt. Ook kan efficiënt omgaan met de aanwezige ruimte zorgen voor een bepaalde keuze. Laat u altijd uitvoerig adviseren over het model van uw trap.
Een steektrap is een rechte trap. Wanneer de hellingsgraad van de trap meer dan 45 graden is, noem je het een steile trap. Een luie trap heeft een hellingsgraad van minder dan 45 graden.
Bij een kwarttrap is er onder of boven een draai. Een trap waarbij bijvoorbeeld de ‘kwart’ onder is, noemen we dan ook een ‘onderkwart’.
Een dubbelkwart heeft zowel onder als boven een kwart, maar hoeft niet persé een spil (verticale balk) te hebben.
Een S-trap maakt gebruik van verdreven treden die eerst de ene kant en dan de andere kant om de spil draaien. Deze vorm van trap wordt meestal alleen gekozen bij een ongewone of lastige situatie.
Bij deze trap zijn alle treden aan één verticale as, de spil, bevestigd. Netzoals bij de kwart- en s-trappen, wordt bij de spiltrap gebruik gemaakt van verdreven treden. Deze treden zijn aan de buitenkant breder dan aan de binnenkant.
Een bordestrap is een trap met een bordes. Een bordes is een plateau, of een plat vlak dat gebruikt wordt om elkaar te passen, of om even te rusten.
Trappen kunnen worden gemaakt van staal, beton, natuursteen of hout. Als het gaat om hout kunnen in principe alle houtsoorten worden gebruikt. In de praktijk zien we in Nederland met name deze houtsoorten:
Vuren is een ‘zachte’ houtsoort, en de andere houtsoorten zijn in verschillende gradaties hardhout. Vurenhout wordt evenwel in Nederland veel gebruikt omdat het relatief voordelig is, en zeer goed bewerkbaar. Harde houtsoorten blijven langer mooi, en worden vaak daarom gekozen.
Een balustrade (een trap- of verdiepingshek), zorgt zowel voor een fraaie uitstraling, als voor veiligheid. Een hek valt natuurlijk van allerlei materialen te maken ofschoon in de praktijk je vaak hout, metaal en glas zult tegenkomen. Een houten trap krijgt een heel andere uitstraling met een balustrade met smeedijzeren spijlen. Glas zorgt weer voor openheid en transparantie, en voor veiligheid.
Min of meer geldt hetzelfde voor leuningen, die vaak onderdeel uitmaken van een balustrade, of hierin 'doorlopen'. Met een ander materiaal heb je in één klap een andere uitstraling of ander gevoel. Een houten leuning bijvoorbeeld voelt 'warm' aan, terwijl een metalen leuning 'koud' aanvoelt. Inspiratie opdoen is dus het devies. Voor dat doel hebben wij een mooi overzicht van houten balustrades geplaatst.
Een totaalproject van een nieuwe trap duurt enkele maanden en begint natuurlijk al bij het vormen van ideeën.
Wanneer het globale ontwerp van de trap er is, komt de offertefase. Hierin worden ook de tekeningen definitief gemaakt en door de klant goedgekeurd. Als dat is gebeurd, kan de productie en de montage worden ingepland. Afhankelijk van de afhankelijkheden in uw project en de planning in de fabriek, wordt er een precieze datum voor de montage afgesproken, of een globale planning waarin grofweg de periode wordt aangegeven.
Wanneer we rekenen vanaf het moment vanaf offerte aanvragen, zou het totale project in 5 – 7 werkdagen afgerond kunnen worden, wanneer er nergens op gewacht hoeft te worden. De productie neemt meestal een paar dagen in beslag, de montage meestal binnen een dag.
Dit is echter géén realistische doorlooptijd. Los van de bedenk en uitzoektijd aan uw kant, moet de planning van een trappenfabriek goed gevuld zitten rendabel te blijven. Het maken van offertes en tekeningen moet ook ingepland worden. Voor bouwprojecten geld bovendien meestal dat ze ver van te voren worden ingepland. En last, but not least, worden trappenfabrieken geconfronteerd met langere levertijden van hout, materialen en gereedschappen.
Alles bij elkaar genomen, doet u er goed aan om grofweg minimaal 3 – 6 maanden doorloop- en of levertijd in acht te houden.
Een nieuwe trap wordt meestal in een trappenfabriek gemaakt met een combinatie van technieken. Moderne fabrieken werken met trappensoftware waarin de trap wordt ontworpen en waarmee digitale werktekeningen worden gemaakt. Veel kan met een computergestuurde draaibank (CNC) worden gemaakt, maar daarnaast worden nog tal van andere houtbewerkingsmachines ingezet.
Het resultaat zoals hierboven beschreven, is een ‘bouwpakket’. Deze kunt u overigens ook zo bestellen. Dit houdt bij onze fabriek dan wel in dat u zelf moet inmeten en monteren. Dit vereist ervaring en wordt daarom meestal door aannemers of timmermannen gedaan.
Wanneer wij uw trap monteren, zetten we het 'bouwpakket' in elkaar met schroeven, deuvels en houtlijm. Deze trap(delen) worden indien gewenst in de grondverf of olie gezet.
Hierna is de trap gereed om gemonteerd te worden. Tijdens de montage worden de delen geplaatst en vastgemaakt. Na het plaatsen van de trap vindt er in de regel nog afwerking plaats. Om de lak / afwerking van de trap niet te beschadigen, wordt deze pas als allerlaatste aangebracht.
U kunt op verschillende manieren starten met uw trapproject. De eerste stappen zijn om ideeën te vormen over uw nieuwe trap, aan de hand van de aandachtspunten. Dit kunt u zelf doen, of samen met een architect.
Wanneer u een bepaalde trap in gedachten heeft, of wellicht een paar soorten trappen waaruit u nog wilt kiezen, dan kunt u een offerte en advies aanvragen bij een trappenfabriek. Een trappenfabriek met een vriendelijke klantenservice zal u graag helpen. Een goed advies raakt immers nooit uitverkocht. Dit geldt ook als u een architect of andere adviseur in arm heeft genomen. Het maken en plaatsen van trappen is dermate specialistisch werk, dat dit zeer waardevolle adviezen kan opleveren.
In drukke tijden, adviseren we om een pro-actieve houding naar een trappenmaker te houden om dat zij meestal niet voldoende capaciteit hebben om alle aanvragen op te volgen.
Heeft u nog vragen over het kopen van een nieuwe trap? Of wilt u prijzen weten van trappen? Neem dan contact met ons op. Ons team trappenmakers staat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden, of om een afspraak te maken zodat u eens bij ons in de fabriek kunt komen kijken. U kunt ook een mail sturen of ons contactformulier gebruiken, dan nemen wij contact met u op.