Bel 0182 - 33 80 11


Spiltrap

Een spiltrap is een trap waarbij de treden in een verticale as (spil) zijn bevestigd. Wij maken houten spiltrappen. De spiltrap kan open of gesloten zijn. Bij een open spiltrap is de ruimte tussen de treden open.

Net als bij een kwarttrap, wordt er bij de spiltrap gebruik gemaakt van verdreven treden. Dit zijn treden die aan de buitenkant breder zijn, dan aan de binnenkant.

Een spiltrap draait 2x 90 graden om de spil. Bij een trapgat groter dan 2000mm is het verstandiger om een dubbelkwart trap toe te passen.


Voordelen spiltrap

  • Een spiltrap neemt relatief weinig ruimte in beslag en is daarom een goede oplossing voor kleine ruimtes.
  • Spiltrappen zijn meestal zeer geschikt naar zolder
  • De draaiing / de kwart kan naar wens worden aangepast voor de beste aansluiting op de ruimte


Nadelen spiltrap

  • Door de verdreven treden is lastig om elkaar te passeren op de trap


Een spiltrap is geen wenteltrap

Sommigen maken geen onderscheid tussen een wenteltrap en een spiltrap. Wat ons betreft is echter wel degelijk een verschil.

Een wenteltrap is in de regel een stalen trap. Nu lopen de meningen over wat een wenteltrap en een spiltrap is, wat uit elkaar. Strikt genomen is een wenteltrap een trap zonder spil. Maar veelal wordt er gesproken over een wenteltrap wanneer deze toch een spil heeft. Wat is dan het verschil? De treden bij een stalen wenteltrap zijn vastgemaakt aan één verticale as - de spil - maar niet aan een wand. De trap staat als het ware 'vrij' in de ruimte. Omdat de treden zijn bevestigd aan één spil, wordt er ook vaak de term spiltrap voor gebruikt. Wat ons betreft is dat juist. 

Wij gebruiken de term spiltrap met name voor houten trappen die eveneens een spil hebben waaraan de treden zijn bevestigd. De trap heeft 2 draaiingen (kwarten) en is minimaal aan één kant verbonden met een wand. De trap staat dus niet helemaal 'vrij'.

De treden van de houten spiltrap zijn dus aan de ene kant bevestigd aan de spil, en aan de andere kant aan een 'plank' - oftewel boom of wang - en die boom is wel of niet bevestigd aan een wand. Om een en ander uit te leggen, tonen we onderstaande afbeelding waarin de verschillende onderdelen worden uitgelegd. De zichtbare bomen zijn bevestigd aan een wand. 


Spiltrap uitleg


Spiltrap: Advies en kosten

Wilt u advies over hoe uw spiltrap het beste in uw huis zou passen? Bel ons dan op. Dit geldt tevens wanneer u wilt weten wat de kosten zijn van een op maat gemaakte houten spiltrap. © 2024, Alle rechten voorbehouden
Designed by: TinuX Design