Bel 0182 - 33 80 11


Houten trap of metaal?

Houten trap. Of metaal?

23 maart 2017

Wanneer u nadenkt over een nieuwe trap, dan kunt u voor de overweging komen te staan of u een houten trap wilt, of een metalen trap. Uiteraard zijn er ook nog andere mogelijkheden qua materialen, maar nu gaan we even in op de verschillen tussen hout en metaal als materiaal voor uw trap.


Constructie

Als het gaat om de constructieve oplossing kan een metalen trap een voordeel bieden. In het kort gezegd zijn er soms makkelijker sterkere verbindingen te maken met metaal dan met hout. Hierdoor kunnen met metalen trappen grotere afstanden worden overbrugd, of oplossingen worden bedacht die minder ruimte in beslag nemen, dan een vergelijkbare oplossing dan met een houten trap.

Bij een spiltrap – een trap met een draai – gaat het voordeel eigenlijk niet op. We vervangen geregeld stalen trappen waarbij juist de verbindingen die zijn gelast, stuk zijn, of de traptredes zijn verschoven. In beide gevallen kan dit gevaarlijke situaties opleveren.


Geluid

Afhankelijk van de precieze constructie, maken een houten trap en een metalen trap beide geluid wanneer er op gelopen wordt. Bij een metalen trap kan het geluid, door trillingen in de trap, lang blijven naklinken. Een houten trap klinkt over het algemeen vriendelijker of ‘warmer’. Overigens kunnen natuurlijk houten treden worden gemaakt op een stalen trap, waardoor het geluid, en het ‘gevoel’ van de trap een wat vriendelijker wordt.


Onderhoud

Het is enorm afhankelijk van de houtsoort, of metaalsoort, of het onderhoud behoeft. In het algemeen behoeven metalen trappen geen onderhoud. Bij spiltrappen kan er echter metaalmoeheid optreden, waardoor (las)verbindingen kunnen stukgaan. Hierdoor kunnen treden afbreken of bijvoorbeeld verschuiven.

Wanneer er een lak-, verf- of beschermingslaag op een stalen trap is aangebracht, dan heeft u sowieso met onderhoud te maken. Bij houten trappen is het afhankelijk van uw smaak, de houtsoort en omgevingsfactoren zoals vochtigheid of de trap onderhoud behoeft. Een vurentrap in naturel look behoeft nauwelijks onderhoud, evenals veel hardhoutsoorten.


Uiterlijk

Een houten trap is op verschillende manieren af te werken. Sowieso zijn er veel houtsoorten met verschillende kleuren, en u kunt de trap ook nog eens in iedere gewenste kleur schilderen. Metalen trappen kunt u uiteraard ook in iedere gewenste kleur afwerken, of in metaal look laten. In huiselijke sfeer vinden wij een houten trap in regel beter passen, maar dit is natuurlijk ingegeven door onze liefde voor houten trappen.


Prijs

Een eenvoudige metalen trap hoeft niet veel meer te kosten dan een eenvoudige houten trap. Toch ligt het voor de hand dat een metalen trap meer kost. De vervaardiging is, met name bij specifieke wensen en eisen al snel bewerkelijk, en dus kostbaarder.Terug

© 2024, Alle rechten voorbehouden
Designed by: TinuX Design