Bel 0182 - 33 80 11


trap kopen

Trap kopen? Denk aan deze aandachtspunten

12 november 2014

U wilt een nieuwe trap maar u weet niet waarop u moet letten bij de aanschaf? Geen wonder; een nieuwe trap kopen doet u niet al te vaak. In dit artikel bespreken we 7 aandachtspunten die u zullen helpen als u een vaste trap gaat kopen.


Soort trap

De ruimte en indeling van uw woning zijn in hoge mate bepalend voor het soort trap dat u kunt plaatsen. In eengezinswoningen wordt meestal een spiltrap of een dubbelkwarttrap toegepast, die optimaal gebruikmaken van de beperkte ruimte. Heeft u meer ruimte, dan kunt u ook kiezen voor een steek-, kwart- of bordestrap.


Materiaal trap

De meeste trappen zijn van hardhout of vurenhout, maar er zijn ook trappen van staal of trappen van graniet te krijgen. Goedkope trappen zijn doorgaans van vurenhout en mits goed gemonteerd en afgewerkt gaat zo’n goedkope trap heel lang mee. Duurdere materialen zijn vooral interessant als de trap een belangrijke plaats inneemt in uw interieur.


Afwerking trap

Bij een houten trap heeft u de keuze uit verschillende typen afwerking. Meest gebruikelijk zijn enkele lagen verf. Wordt de nieuwe trap intensief gebruikt, dan is een vernis aan te raden; dit voorkomt slijtage. Bij een naturel houten trap wordt vaak gekozen voor olie of boenwas, wat de natuurlijke structuur van het hout goed doet uitkomen.


Onderhoud trap

Een goed met verf, vernis, beits of olie afgewerkte houten trap vergt weinig onderhoud. Regelmatig schoonmaken met een vochtige doek is meestal voldoende. Belangrijk is om te voorkomen dat een houten trap nat wordt. Een trap die is afgewerkt met boenwas of olie, moet u af en toe voorzien van een nieuwe laag.


Veiligheid trap

Laat u een trap maken, dan moet de trappenmaker zich houden aan de regels van het bouwbesluit trappen, waarin eisen zijn opgenomen omtrent de veiligheid. Maar er is meer te zeggen over de veiligheid van trappen. Overweegt u bijvoorbeeld de aanschaf van een open trap, houd er dan rekening mee dat er dingen tussen de treden door kunnen vallen. Bij steile trappen is de kans op een val groter. Om uitglijden op traptreden te voorkomen, kunt u zogenaamde antislipstrips aanbrengen.


Kinderen en trappen

Bijzondere aandacht is vereist als u kleine kinderen heeft. Qua veiligheid kunt u het beste kiezen voor een gesloten trap. Heeft u een baby of peuter, dan kunt u de trap afsluiten met een traphek. Verder is het belangrijk om kleine kinderen te leren traplopen. Eerst zittend en schuivend, later trede voor trede en altijd met één hand aan de leuning en alleen als u erbij bent.


Prijs vaste trap

De prijs van een nieuwe trap wordt in belangrijke mate bepaald door het materiaal en de soort trap die u wilt. Overleg van tevoren zorgvuldig met de trappenmaker en vraag om een gespecificeerde offerte, dan komt u niet voor verrassingen te staan. Heeft u een vraag of een opmerking? Wij horen het graag!Terug

© 2024, Alle rechten voorbehouden
Designed by: TinuX Design