Bel 0182 - 33 80 11


Bewerkingen Eiken trap

Bewerkingen Eiken trap

02 augustus 2018

Op Facebook plaatsten wij een bericht waarin we hebben aangegeven meer te vertellen over de bewerkingen die deze specifieke trap heeft ondergaan. 

En dit doen wij dan ook graag! We beschrijven een massief houten trap, waarvan je de afbeelding in de kop van de website kunt zien. 

Het hout

Voordat we iets vertellen over de bewerkingen, eerst even iets over het hout. De trap is namelijk gemaakt van een prachtige Eikensoort. Deze soort komt uit Polen en is van een zeldzaam hoge kwaliteit. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de super egale structuur en het ontbreken van knoesten. 

Verder zijn er zogenaamde 'spiegels' in het hout zichtbaar. In de regel is dit alleen zichtbaar bij houtsoorten van een hoge kwaliteit. Ze komen voor op kwartier-gezaagde planken en bestaan uit 'houtstralen', die in het hout voorkomen. Afhankelijk van de lichtval kunnen ze er lichter, of juist donkerder uitzien dan de omgeving. 


Grove bewerkingen

We beginnen met de grove bewerkingen vanaf dat het hout binnenkomt . Hiermee beschrijven we eigenlijk het proces dat de trap doormaakt.

Het hout komt 'ruw' binnen. Het zijn planken waar de bast nog aanzit dus deze worden aan alle kanten  geschaafd. 

Vervolgens worden de delen afgekort tot de juiste maat. De trap is een massieve eiken trap, maar dit wil niet zeggen dat de delen, zoals de treden en spillen, uit één deel worden gemaakt. Om ervoor te zorgen dat het hout zo weinig mogelijk werkt, worden er delen aan elkaar om en om verlijmd. 

Hierna worden de delen gevlakt, ofwel op dikte geschaafd. Heel secuur, namelijk op de tiende millimeter, worden de delen daarna geschuurd. 

De volgende stap is dat de verschillende delen dan op de CNC-machine gaan. Een CNC machine is een computergestuurde houtbewerkingsmachine. Deze zorgt voor de contouren en de nesten (waar de treden inkomen) en freest de kantjes eraf. 

Hierna begint het detailwerk. Voor het detailwerk worden 3 verschillende machines gebruikt en in totaal 7 profielmessen gebruikt om de spijlen, spillen en leuningen te bewerken. 


Detailbewerkingen

Wanneer u de foto's bekijkt, zult u de volgende bewerkingen opmerken:

  • V-groef in het midden van spijlen en spillen,
  • schepwerk aan de zijkanten van de spil ter hoogte van de v-groef,
  • met een groeffrees gemaakte horizontale 'rondom' groef,
  • profileren van de details van de spilpet, 
  • het inkameren van de spilpet (deze valt dus over de spil),
  • het maken van een sleutelgatmodel leuning (omegaprofiel) met een speciaal profielmes.


Wilt u ook een mooie nieuwe trap met bijzondere details en bewerkingen? Vraag ons dan gerust naar de mogelijkheden, of doe inspiratie op via ons portfolio

Bewerkingen Eiken trap - Foto 1
Bewerkingen Eiken trap - Foto 2
Bewerkingen Eiken trap - Foto 3


Terug

© 2023, Alle rechten voorbehouden
Designed by: TinuX Design