Wanneer uw trap toe is aan een ‘update’ dan kunt u kiezen uit het plaatsen van een nieuwe houten trap, of u kunt kiezen voor traprenovatie.

Renoveren

Wanneer u kiest voor renovatie van uw trap, dan heeft u de keuze uit renovatie met echt hout, of met een laminaat-oplossing.
Het spreekt voor zich dat een laminaat wat voordeliger is, maar hout een natuurlijkere uitstraling heeft.

Bij een traprenovatie blijft uw trap staan en wordt uw trap met overzetdelen ‘omkleed’. Het voordeel hiervan is dat de muren, en alle delen waar de trap aan vast zit, niet hoeven te worden bijgewerkt.

Ofschoon er erg knappe resultaten worden behaald met renovatie, kunt u het toch zien. Bij renovatie kan er niet op de tiende milimeter nauwkeurig worden gewerkt. Hierdoor kunnen er kiertjes/ naadjes zichtbaar zijn. Sommige naden en kieren worden daarom met kit afgewerkt. En net zoals kit in de badkamer, verkleurt deze in de loop van de tijd. Dit komt de uitstraling niet ten goede.

Een gerenoveerde trap, beschadigt makkelijker dan een houten trap, en helemaal in vergelijking met een hardhouten trap. Wanneer u een strakke uitstraling van uw trap wilt houden dan heeft u mogelijk kosten aan onderhoud.

De kosten van een traprenovatie variëren, maar een gemiddelde traprenovatie kost ongeveer evenveel als het plaatsen van een nieuwe trap. Bij het renoveren van een trap heeft u echter nauwelijks bijkomende kosten, bij het plaatsen van een nieuwe trap kunnen er kosten bijkomen voor het afwerken van muren, of een trapkast e.d. Ook dient een nieuwe trap nog te worden afgelakt. Dit kunt u uitbesteden aan een schilder, of uiteraard zelf doen.

Nieuwe houten trap plaatsen

Wanneer een bestaande trap er vervallen uitziet, en deze kraakt bijvoorbeeld, dan kunt u deze trap voor het oog opknappen, maar in basis blijft het een vervallen trap. Kraakjes zullen met een renovatie niet – of slechts tijdelijk – worden opgelost.

Wanneer u gaat voor een strakke uitstraling die blijft, dan is een renovatie geen ideale oplossing. Bij intensief gebruik zal een gerenoveerde trap tekenen van gebruik gaan vertonen, en zullen delen die met kit zijn behandeld, er wat minder ‘fris’ gaan uitzien.

Wanneer u een open trap heeft, zou het erg bewerkelijk zijn om deze te renoveren. Er moeten immers rondom de traptreden, nieuwe delen worden geplaatst. Dit is erg bewerkelijk en daardoor kostbaar. Bij open trappen is het in veel gevallen interessanter om een nieuwe trap te laten plaatsen.

Wanneer u gaat voor het ‘echte’ werk en u houdt van een strakke, duurzame trap, dan is het plaatsen van een nieuwe trap voor u wellicht beter. Wanneer uw trap dringend moet worden aangepakt, en u wilt niet de bestaande trap los maken van muur, vloer of andere delen, dan is renovatie wellicht beter voor u.

De Kruijf Trappen is een trappenfabriek, en wij als trappenliefhebbers en -vakmensen helpen u graag met het plaatsen van een nieuwe trap. Voor renovatie van uw trap kunt u bijvoorbeeld terecht bij een bouwmarkt, vloerenspecialist of traprenovatiebedrijf.